Suna foarte ezoteric, dar nu este deloc: un cercetator american, DAcher Keltner, a facut un studiu neobisnuit. El a codat zambetul a 101 femei, mai precis zambetul din poza din albumul de absolvire al liceului. El a codat acest zambet in functie de cat de incordati erau doi muschi ai fetei, ce produc practic zambetul. Apoi el le-a dat un chestionar pentru a vedea cat de fericite sunt acum, la 30 ani dupa terminarea liceului, si daca si-au indeplinit visele.
Surprinzator: el chiar a gasit o corelatie solida, intre cat de cald zambeau femeile si daca „au reusit” in viata.
Corpul uman a evoluat astfel incat sa putem sa comunicam starile noastre foarte rapid, indiferent daca este vorba despre bucurie sau agresivitate. Pe asta se bazeaza si comunicarea nonverbala: cercetatorii au putut sa gaseasca corelatii puternice intre anumite gesturi si anumite stari. Aceste gesturi nu trebuie sa fie evidente, si nici sa dureze mult. Un gest de o secunda poate sa comunice foarte mult. Dar aici nu este vorba despre acele gesturi pe care le citim in cartile despre cum sa manipulam oamenii. Gesturile acestea sunt masurate in laborator si sunt mult mai fine – intr-un conrext real nu putem sa le manipulam sau sa le observam.
Nu vreau sa freudizez, dar in perioada ”pre-adulta” mediul in care se formeaza personalitatea fiecaruia are un rol decisiv.
Starile emotionale preponderent pozitive sau negative, isi vor pune amprenta pe fiecare individ, formandu-i astfel un mod propriu de raportare la stimulii externi.
Daca omul s-a format intr-o familie in care stresul era la ordinea zilei, atunci desigur i s-au format niste receptori viciati, prin care va percepe mereu jumatatea goala a paharului. Asta tradus in raportare sociala, va atrage sine die, conjucturi nesigure in care va trebui sa aleaga tot mai des, si de multe ori nu tocmai inspirat. Ori cheia succesului nu prea apartine unei astfel de tipologii !
Daca formarea personalitatii a fost facuta intr-un cadru lejer, unde s-a pus accent pe emotii pozitive, perceptia jumatatii pline a paharului in orice imprejurare, va fi marca comportamentala ce va atrage succesul !
In ce priveste codarile astea nonverbale – intr-adevar, cuantificarea lor poate servi mult diverselor aplicatii pe domeniu !
Astfel ca o fotografie – un stop cadru al existentei – va spune mult mai mult intr-un viitor apropiat ! 😀
scuze, uitasem sa fac legatura intre idei : de multe ori muschii fetei reprezinta arhiva trairilor trecute –