Ca tot veni vorba de sensul vietii, as vrea sa va povestesc despre un autor exceptional, pe nume Viktor Frankl. El este faimos pentru cartea sa Mans search for Meaning si pentru faptul ca a fondat o scoala de psihologie, numita si a treia de la Viena. Este vorba despre logoterapie, care nu are nici o legatura cu logopedia.
Viktor Frankl a petrecut mult timp in lagarele naziste, de unde a scapat cu mult noroc. El a construit logoterapia pe baza experientei sale si a celorlalti oameni cu care a trait in lagar. Ideea de baza a logoterapiei este ca oricat de groaznice sunt conditiile din jur, ceea ce conteaza cu adevarat este ca omul sa aiba un sens in viata. In Mans search for Meaning, el povesteste propria experienta de lagar, dar nu insista asupra ororilor, ci asupra modului in care a supravietuit.
Frankl povesteste ca majoritatea oamenilor nu murea in mod direct pentru ca erau slabiti, ci pentru ca isi pierdeau dorinta de a se lupta si de a trai, moment in care sucombau conditiilor precare in mai putin de o zi. De obicei, spune Frankl, puteai sa iti dai seama cine va muri, pentru ca fuma o tigara: acest lucru era interzis, iar in momentul in care cineva fuma o tigara stiai ca nu il mai intereseaza ce se intampla.
Frankl era psihiatru si neurolog, iar teoria sa a dezvoltat-o in lagar, si apoi a perfectionat-o. Tot el a propus ca daca pe coasta de est a americii se afla statuia libertatii, sa se construiasca pe coasta de vest cea a responsabilitatii. Acest lucru se va intampla in 2010. Vezi statuia responsabilitatii.
Lasă un răspuns